Juoksenki sijaitsee kauniissa Tornionlaaksossa, Napapiirillä. Vihreät vaaramaisemat ympäröivät tätä kylää, joka sijaitsee Euroopan pisimmän vapaana virtaavan joen, Tornionjoen rantamilla. Väylän, kuten paikalliset jokeaan kutsuvat, toisella rannalla sijaitsee naapurimaa Ruotsi ja sen kylä nimeltä Juoksengi.  Nämä kaksi kylää olivat yksi ja sama aina Haminan rauhaan 1809 asti, jolloin Venäjän ja Ruotsin raja vedettiin Tornionjokeen.

Kylässä asustaa noin parisataa asukasta ja kymmeniä vapaa-ajan asukkaita. Ikärakennetta voisi kuvailla sanoilla varttuneet, kokeneet tai entiset nuoret. Tapahtumia kylällä on joka viikkoisesta torstaikerhosta aina heinäkuun puolessa välin pidettävään kansainväliseen avovesiuintiin "Swim the Arctic Circle". Yhteistyö ja yhdessä tekeminen paikkakunnan eri järjestöjen ja alueen kuntien kanssa kumminkin puolin Väylää on avainasemassa, jotta pysyisimme vireinä :)

Matkailullisesti suosittuja yrityksiä kylässämme on Napapiirillä sijaiseva Tuomaan tupa ja siitä nelisen kilometriä pohjoiseen sijaitseva Pörröporo . Valtatie E8: lta  kulkijat poikkeavat mielellään näihin ruokailemaan, kahville tai hankkimaa matkamuistoja sekä Lapissa tuotettuja  elintarvikkeita.  Yöpyjiä palvelee kesäisin viihtyisä leirintäalue Arctic camping teemalla "Meiltä majoitus, Väylästä lohi".

Juoksengissa on parikin historiallisesti merkittävää paikkaa, jotka on mainittu jo 1737 ranskalaisen matematiikko ja tähtitieteilijä Pierre Louis Moreau de Maupertuis  kirjoituksissa, joita hän kirjoitti Tornionlaaksosta selvittäessään retkikuntineen Maapallon muotoa. Näistä ensimmäinen on Kattilakoski, jossa järjestetään kesäisin mm. tukkilaiskisoja, toinen Ratasjärvi, joka on valtakunnallisesti arvokasta kulttuuri- ja maisema-aluetta. Kolmas Ajangissa sijaitseva Niemivaara jylhine kalliomuodostumineen, täällä Maupertuis kirjoitti nähneensä usvan seassa keijukaisia.

Katso Väylänvarren tarina tästä linkistä.

 

gallery/kattilakoski-tornionjoki-kesä 2018
gallery/img_0473 (2)
gallery/19702686_10209313669229989_7278513700626635519_o